Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

ÚSTNA DUTINA

STAROSTLIVOSŤ O PERY A SLIZNICU


Ústna dutina predstavuje začiatok nášho tráviaceho systému a je miestom s množstvom dôležitých funkcií pre organizmus. Je ohraničená perami, tvárami, ústnou spodinou a poschodím s poschodovým čapíkom a obsahuje významné štruktúry ako sú zuby či jazyk. Umožňuje nám rozomlieť potravu a posunúť ju ďalej do pažeráka, vnímame vďaka nej chuť, podieľa sa na tvorbe reči a je sídlom mnohých baktérií, ktoré sú jednak fyziologickou súčasťou ústnej dutiny, jednak aj tou patogénnou, ktorú prijímame napríklad zle umytou či opracovanou potravou, špinavou. rukami atď. Zvláštnou skupinou baktérií sú potom tie, ktoré sa v ústnej dutine vyskytujú fyziologicky, avšak za určitých podmienok môžu vyvolať rôzne závažné ochorenia, od obyčajného zubného kameňa až po závažné endokarditídy.

Z vyššie spomínaných informácií o ústnej dutine je jasné, že ju môže postihnúť veľký rad ochorení, a to nielen bakteriálneho či iného mikrobiálneho pôvodu (napríklad kvasinkového). Na rad z nich sa pozrieme a povieme si, ako sa o ústnu dutinu starať, aby sme tieto problémy minimalizovali.

Stavba a ochorenie ústnej dutiny 

Aby sme problematiku lepšie pochopili, začneme so základným popisom jednotlivých štruktúr ústnej dutiny a na to nadviažeme ochoreniami, ktoré túto oblasť postihujú. Zároveň si povieme, akými spôsobmi sa mnohým problémom vyhnúť alebo ich minimalizovať.

1) PERY

Ako už bolo spomenuté, ústnu dutinu ohraničujú pery. Tie v skutočnosti predstavujú pomerne veľkú štruktúru, ktorá je z väčšiny krytá kožou, a výrazná tvorí len menšiu časť vlastných pier. Sú tvorené kruhovitým svalom, ktorý je z vnútornej strany pier kryt sliznice so žľazkami, z vonkajšej strany tenkou kožou so žľazkami s chĺpkami a v oblasti červených pier je iba tenká vrstva buniek bez žliaz, za to s veľkým množstvom ciev a nervov.

Čo sa týka ochorení pier, väčšinu problémov pozorujeme práve na červeni, ktorá nás aj vďaka bohatej inervácii najviac bolí. Stretnúť sa môžeme napríklad so zmenou farby pier. Bledé pery bývajú pri anémii, teda nedostatku červeného krvného farbiva, ktoré prenáša kyslík. Jej možnou príčinou môže byť nedostatok železa či vitamínov B9 a B12, avšak príčina môže byť aj iná. S modrastými perami sa potom stretávame pri nedostatočnom okysličení, čo môže byť prejavom pľúcnych a srdcových chorôb. Oveľa viac nás však trápia opuchy pier, prasknuté kútiky z nedostatku vitamínu B2 či železa, rôzne trhlinky, vredy či pľuzgiere, hlavne tie zápalové spôsobené vírusom Herpes simplex. Suché a popraskané pery nás trápia pri dehydratácii.

Čo sa teda týka prevencie ochorení pier, na prvom mieste je určite dôsledná hygiena, a to ako ústna, tak aj dostatočná hygiena v rámci umývania rúk. Dôsledne omývať by sme mali aj potraviny, ktoré konzumujeme za surového stavu, ako je ovocie a zelenina. Ďalej je nutný dostatočný pitný režim a prísun vitamínov, čo vám pomôžu zaistiť aj vitamínové prípravky od Vianutry, napríklad FOR MAN, FOR WOMAN či BEAUTY CARE

2) SLIZNICA ÚSTNEJ DUTINY

Samotné vnútro ústnej dutiny je opäť tvorené svalovinou krytou sliznicou, ktorej funkciou je mechanická ochrana, bariéra proti mikroorganizmom a toxínom a imunologická obrana. Sú do nej zavzaté malé slinné žľazy a vývody veľkých slinných žliaz, čím napomáha tráveniu. Sami na sebe ste si iste všimli, že sliznica na rôznych miestach ústnej dutiny vyzerá trošku inak, a má to svoje opodstatnenie. Na miestach, ktoré sú značne mechanicky namáhané, ako je napríklad tvrdé poschodie či ďasná, je sliznica veľmi odolná a rohovitá. Miesta, ktoré sú dobre pohyblivé a mäkké, obsahujú riedke podslizničné väzivo a sliznice nerohovia. Špecializovaná sliznica je potom na jazyku, do ktorej sú zavzaté chuťové poháriky.

Obsahom ústnej dutiny je mnoho iných orgánov, ako sú zuby, jazyk či mandle. Ochorením týchto štruktúr sa budeme venovať v budúcom článku, dnes si spomenieme iba tie, ktoré postihujú priamo sliznicu. Stretnúť sa môžeme so zvýšenou suchosťou pri xerostómii, ktorú môžu spôsobovať hormonálne zmeny, fajčenie či dehydratácia. Na sliznici sa môžu objaviť biele škvrny tzv. soor pri kvasinkovej infekcii, prípadne grafitové škvrny pri Addisonovej chorobe. Nie priamo zo sliznice, ale z celej ústnej dutiny môžeme zaznamenať zápach. Jeho pôvod môže byť priamo v ústnej dutine, napríklad kvôli nedostatočnej hygiene či po požití výrazného jedla. Jeho pôvod však môže pochádzať aj zo žalúdka či pečene, prípadne pri ochorení diabetes mellitus (cukrovka) pociťujeme z chorého acetónový zápach.

Z vyššie uvedeného si sami odvodíme, že ako prevencia slúži dostatočná ústna hygiena, sliznicu však postihujú aj kondície súvisiace s inými ochoreniami, ktoré lokálne ovplyvniť nemôžeme. Pri problémoch s ústnou sliznicou nám však môže pomôcť MIOLITE® by MARTA FENYO, ktorý zmierňuje bolesť v ústnej dutine a pôsobí preventívne proti infekcii a zápalu. Bližšie sa mu budeme venovať v ďalšom článku spoločne so zvyškom tých najvýznamnejších ochorení postihujúcich ústnu dutinu.