Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

CHLORELLA SPIRULINA ACEROLA

ZELENÝ ELIXÍR ZDRAVIA PRE CELKOVÚ OČISTU ORGANIZMU


Moderná doba. Dve slovíčka, pod ktorými sa skrývajú mnohé vylepšenia uľahčujúce a urýchľujúce každodenný život. Ako ale asi tušíme, tieto urýchlenia pre svet okolo nás veľmi prospešné nie sú. Len si vybavte dym z priemyselných komínov a cigariet, výfukové plyny, chemické postreky a mnoho ďalšieho. Tým sa do nášho ovzdušia, vôd a pôdy dostáva množstvo škodlivín, ktoré dýchame, konzumujeme a vstrebávame do tela.

Naše telo je samozrejme múdre a má orgány slúžiace na detoxikáciu. Lenže aj tie majú svoju kapacitu a pri jej prekročení vznikajú patologické stavy, ako sú rôzne otravy, nádorové ochorenia či len obyčajné tráviace ťažkosti alebo ťažkosti so spánkom. Preto je potrebné tieto procesy podporiť pomocou doplnkov stravy. A skvelou voľbou je takzvaný zelený elixír zdravia. Nejedná sa o nič iné ako o jedinečnú kombináciu jednobunkovej sladkovodnej riasy Chlorella vulgaris, špirálovitej mnohobunkovej sinice Arthrospira platensis (Spirulina), žijúcej v sladkých i slaných vodách, a plodu Malpighia glabra (Acerola) v prípravku CHLORELLA SPIRULINA ACEROLA. Táto kombinácia vďaka svojmu zloženiu zaistí nielen vzájomné doplnenie, ale aj zosilnenie pozitívnych účinkov na naše zdravie. Poďme sa najprv pozrieť na jedinečnosť kombinácie Chlorelly a Spiruliny, dvoch rias (pozn. Spirulina je často označovaná za riasu, nie sinicu), obsahujúcich:

1. Esenciálne aminokyseliny, ako stavebné kamene bielkovín

V týchto riasach sú zastúpené veľmi bohato. Chlorella ich obsahuje v sušine 30 – 60 %, Spirulina dokonca 50 – 70 % (pre porovnanie, mäso obsahuje okolo 20 %). Ide tak o vhodný zdroj na doplnenie plného spektra aminokyselín pre jedincov s alternatívnym spôsobom stravovania, do budúcnosti majú veľký potenciál aj ako alternatívne zdroje bielkovín.

2. Omega-3 mastné kyseliny

Chlorella má celé spektrum zástupkýň omega-3 mastných kyselín, Spirulina disponuje tou najvýznamnejšou, esenciálnou kyselinou alfa-linolénovou. Ich význam spočíva v ochrane a podpore kardiovaskulárneho systému, napríklad znižovaním hladiny cholesterolu a prevenciou aterosklerózy.

3. Beta-karotén a vitamín A

Beta-karotén, ako prekurzor vitamínu A, je obsiahnutý v Chlorelle, samotný vitamín A potom v Spiruline. Pozitívne pôsobí na zrak, kožu a sliznice, významná je ale aj podpora imunitného systému, krvotvorby a ochrana pred voľnými radikálmi.

4. Vitamíny skupiny B

Celú škálu obsahuje Chlorella, v Spiruline dominujú vitamíny B2, B3 a B9. Tieto vitamíny sú nevyhnutné pre zisk energie, vývoj, krvotvorbu či hojenie rán.

5. Minerály

Zástupcov je tu celý rad, preto spomeniem tie najdôležitejšie. Draslík, ako významný vazodilatátor, zlepší prietok krvi a tým sa dostane viac živín do tkanív. Fosfor je potrebný najmä pre kosti a zuby, nachádza sa ale vo všetkých bunkách v energeticky bohatom fosfáte. Je potrebné spomenúť, že nadbytok fosforu má pri súčasnom nedostatku vápnika odvápňujúci efekt na kosti. To ale vyrieši Spirulina, ktorá má veľké množstvo vápnika. Fosfor a vápnik pomáha dostať do kostí mangán, ktorý pozitívne ovplyvňuje aj štítnu žľazu a pohlavnú sústavu, kladne pôsobí aj na pamäť a únavu. Zinok podporí pohlavnú sústavu, potrebný je aj pre správnu kvalitu vlasov, nechtov a kože. V neposlednom rade sú tieto riasy bohatým zdrojom železa, ktoré je tu zastúpené takmer v stonásobnom množstve oproti známemu špenátu, a je dôležité pre tvorbu červených krviniek a tým distribúciu kyslíka po tele.

6. Chlorofyl

Toto zelené farbivo rastlín je štruktúrou veľmi podobné nášmu hemoglobínu. Nie nadarmo sa mu preto hovorí krv rastlín. Aj pre človeka má však mnoho benefitov. Jeho najbohatším prirodzeným zdrojom je práve Chlorella. Vzhľadom na jeho podobnosť s hemoglobínom dokáže stimulačne pôsobiť na červené krvinky a je možné ho využiť aj pri liečbe anémie. Vďaka svojej štruktúre na seba viaže ťažké kovy a pomáha ich odstraňovať z organizmu. Má aj niekoľko významných „anti” – je antioxidačný, antimutagénny, antigenotoxický, antikancerogénny, antioobezitogénny a antimikrobiálny (a to proti baktériám, vírusom i plesniam). Tieto vlastnosti potom zabezpečujú urýchlenie hojenia rán, podporu imunitného systému a protizápalové pôsobenie, bránia prekysleniu organizmu, pohlcuje pachy a podporuje psychickú rovnováhu.

7. Antimikrobiálne látky

Súčasťou Chlorelly je antibakteriálny chlorelín, u spiruliny je to potom antivírusový spirulan vápenatý. Spirulina obsahuje aj ďalšie antimikrobiálne látky, ktoré účinne bojujú s kvasinkou kandidou. Obe potom obsahujú fukoidan a karagenan, látky schopné boja s vírusom SARS-CoV 2. Chlorella má navyše schopnosť postupne zabraňovať jeho množeniu.


Každá riasa má ale aj svoje jedinečné zložky. U Chlorelly je to rastový faktor CGF. Na ľudský organizmus pôsobí posilnením funkcie nukleových kyselín (DNA, RNA). Tým zohráva úlohu pri syntéze bielkovín, najmä enzýmov a ovplyvňuje tak všetky pochody v tele. Zaistí tým ochranu buniek pred starnutím, zvýši ich vitalitu aj energiu. Výraznejší pozitívny účinok bol pozorovaný najmä u nervového tkaniva a črevného mikrobiómu. Mikrobióm je navyše podporený aj vysokým obsahom vlákniny, ktorá vďaka svojej nestráviteľnosti pomáha črevu pri detoxikácii a absorbuje do seba toxíny z potravy. Jedinečnou vlastnosťou Spiruliny je preto zmierňovanie prejavov alergií a znižovanie metabolických rizikových faktorov.

Tieto dve riasy sprevádza ešte Acerola. Plody tohto tropického kríka, pripomínajúceho čerešne, patria medzi prirodzené zdroje vitamínu C. Majú ho takmer osemdesiatkrát viac ako pomarančový džús. Vitamín C je vynikajúcim doplnkom k Chlorelle a Spiruline, napríklad vďaka ich vysokému obsahu aminokyselín. Vitamín C vie totiž z aminokyselín poskladať kolagén a tak dokáže zlepšiť stav pleti, kĺbov a ciev. Okrem toho zvyšuje vstrebávanie železa a tak pôsobí pozitívne na krvotvorbu. Plody Aceroly navyše obsahujú aj ďalšie vitamíny a minerály. Jedinečnou schopnosťou je potom spomaľovanie vstrebávania glukózy a regulácia vylučovania inzulínu, čím pôsobí preventívne proti diabetu. Jedinou nevýhodou Aceroly je extrémne rýchla kazivosť - už štyri hodiny po zbere. Prijímať ju tak môžeme iba formou doplnkov stravy.

Keby som mala nakoniec zhrnúť najdôležitejšie účinky kombinácie CHLORELLA SPIRULINA ACEROLA, boli by to účinky antioxidačné, detoxikačné, probiotické a prebiotické. Vďaka svojmu zloženiu zaistí očistenie tela, čím zvýši jeho vitalitu, energiu, celkový dobrý pocit a hlavne zdravie.