Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Vitamín E prírodný, vitamín D syntetický


Pojmy ako „prírodné“ či „bio“ sa na nás hrnú zo všetkých strán, až máme niekedy pocit, že ide len o akýsi módny trend. Do určitej miery je to aj pravda, pretože žijeme v dobe, kedy je v našom životnom prostredí priveľa chémie, v strave konzumujeme viac umelých ako prírodných látok. Automaticky sa preto mnohí z nás začínajú intenzívnejšie zaoberať témami ako sú trendy v zdravej výžive a celkový návrat k prírode.

Prírodný vs. syntetický

Žiaľ, niektorí výrobcovia používajú označenie „prírodný“ či „bio“ skôr ako marketingový ťah. Preto je dôležité vedieť, čo si máme všímať na obale produktu. Základný rozdiel medzi prírodným a syntetickým produktom spočíva v zdroji.

Prírodné sú získavané z potravy, resp. z výťažkov rôznych rastlín, ovocia alebo zeleniny. Syntetické sa vyrábajú v laboratóriách. Zahŕňajú vitamíny, minerály, aminokyseliny a ďalšie podobné látky a ich cieľom je napodobniť spôsob, akým účinkujú prírodné živiny v našom tele.

Významný rozdiel je ale aj v procese výroby prírodných a syntetických vitamínov, ako aj v miere ich využitia v tele, čo napríklad pri syntetických nepoznáme. Dokonca sa ale zistilo, že niektoré zo syntetických prípravkov spôsobujú alergiu.

Prírodné výživové doplnky ako superpotraviny

Aj keď by sa mohlo zdať, že chemicky podporené produkty vzišli z dlhoročného výskumu v laboratóriách a teda by mali mať vyššie účinky, opak je pravdou. Pri konzumácii prírodného výživového doplnku prijímate spolu s vitamínmi množstvo živín, ako sú kofaktory (nebielkovinové zložky enzýmu), makronutrienty, mikronutrienty, enzýmy, vláknina, fytochemikálie a podobne.

Antioxidanty tu pracujú na princípe synergie – jednotlivé zložky ovplyvňujú a navzájom podporujú využitie a vstrebávanie iných zložiek. Vedecké štúdie dokázali, že napríklad prírodný vitamín E sa dvakrát lepšie vstrebáva ako syntetický. Minerály a stopové prvky sú v prírodných doplnkoch v organickej forme (tzv. chelátová forma), ktorá umožňuje ich plné využitie.

Prírodné výživové doplnky nemajú aplikačné riziká a všeobecne sa zaraďujú medzi tzv. funkčné potraviny či inak povedané superpotraviny. To znamená, že patria k potravinám, ktoré pozitívne ovplyvňujú telesné funkcie a sú súčasťou vyváženej stravy.

Výnimky medzi syntetickými produktami

Odborníci sa zhodli na benefite z užívania syntetického vitamínu D. Starší ľudia mávajú spravidla nedostatok vitamínu D, B12 a vápnika, ich syntetická suplementácia môže zlepšiť stav ich kostí. 

Doporučená dávka uvádzaná na obale sa považuje za zdraviu bezpečnú. Niektoré dlhodobé štúdie však dokázali nepriaznivý dopad syntetických doplnkov na zdravie človeka. Aj nadbytok minerálov, ktoré nie sú v organickej forme, alebo kovov (napr. meď a železo), môže spôsobovať ich usadzovanie v tele a choroby s tým spôsobené. 

Nezabúdajte si preto všímať popisy produktov na obale a uprednostňujte tie prírodné, ktoré vášmu telu skutočne pomôžu a neriskujete pri nich nežiaduce vedľajšie účinky. A ak sú ešte aj v tekutej forme, je to veľké plus, keďže pri tých máte skutočne istotu, že do organizmu sa z nich vstrebe maximum