Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

V tehotenstve najmä vitamíny B, pozor na A, D, E a K


Prvý trimester

Síce stále zdôrazňujeme, že výživové doplnky nie sú náhradou plnohodnotnej stravy, obdobie tehotenstva je v tomto špecifické a určite sú pre celkovú kondíciu budúcej mamičky prínosom. Nie vždy sa jej totiž podarí prijať dostatok živín, ktoré sú pre zdravý vývin plodu kľúčové. Je za tým viacero dôvodov. Najmä v prvom trimestri mnohé tehuľky trpia nevoľnosťou či nechutenstvom, alebo nemajú čas a financie na nákup kvalitných surovín. 

Ďalšie trimestre

Od 4. mesiaca sa zvyšujú nároky organizmu na prísun vitamínov skupiny B, napríklad kyseliny listovej. Tá napomáha procesu delenia a diferenciácie buniek, krvotvorbe, ako aj  rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva. Listový šalát je síce výborným zdrojom kyseliny listovej, skladovaním sa však jej obsah rapídne znižuje a tepelným spracovaním úplne stráca.

Vitamín B6 je zase dôležitý pre tvorbu červených krviniek a hemoglobínu. Všetky vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre biochemické pochody v tele a ako uvádzame už vyššie, ich potreba stúpa od 4. mesiaca tehotenstva. Preto je optimálne, ak je výživový doplnok komplexný a obsahuje všetky uvedené vitamíny, ktoré pracujú vo vzájomnej synergii, ako aj v synergii s ostatnými vitamínmi a minerálmi.  

Ďalšie špecifiká

Treba myslieť aj na to, že predovšetkým v prvom trimestri býva budúcim mamičkám často nevoľno a teda je pre nich náročné dať si vitamíny v tabletkovej podobe, ktoré zaťažia žalúdok. Ideálne je preto mať ich v tekutej forme, ktorá je ľahko vstrebateľná. Tehuľka ho len zmieša s vodou a takýmto nápojom si doplní nielen vitamíny, ale aj svoj pitný režim.

Na ktoré vitamíny si dávať pozor

V prvom rade je potrebné, aby tehotné ženy vždy rešpektovali odporúčanú dávku vitamínov uvedenú na obaloch. Dlhodobé užívanie predovšetkým vitamínov A, D, E a K môže totiž ohroziť vývoj plodu.