Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

KOMPLEXNÁ OCHRANA NAŠICH KĹBOV. PREČO JE ICH VÝŽIVA A REGENERÁCIA TAK OBŤAŽNÁ?

Kĺby sú súčasťou našej pohybovej sústavy, ktorej jedinou zložkou, ktorá je schopná vykonávať pohyb, je sval – teda ani kosť a ani kĺb sami o sebe pohyb vykonať nedokážu, iba ho sprostredkovávajú na pokyny svalov.


Kĺby sú súčasťou našej pohybovej sústavy, ktorej jedinou zložkou, ktorá je schopná vykonávať pohyb, je sval – teda ani kosť a ani kĺb sami o sebe pohyb vykonať nedokážu, iba ho sprostredkovávajú na pokyny svalov. Kĺby predstavujú spojenie medzi kosťami. Niektoré z týchto spojení sú nepohyblivé, niektoré sú pohyblivé málo, avšak väčšina z nich je voľne pohyblivých tak, ako ich poznáme. Tieto pohyblivé spojenia sú zložené z kĺbových plôch - kĺbovej hlavice a kĺbovej jamky, medzi nimi je kĺbová dutina a celý kĺb je navyše obalený kĺbovým puzdrom.

Kĺbové plochy sú pokryté chrupavkami, ktoré minimalizujú trenie medzi kosťami a rozkladajú tlak vyvíjaný na kosti. Problémom chrupavky je to, že je bezcievna, a cievy v ľudskom tele slúžia na výživu tkanív. Povrch chrupavky síce kryje cievnaté perichondrium, avšak do vnútra chrupavky sa žiadne cievy nedostanú a výživa tu môže prúdiť maximálne difúziou z jej povrchovej časti, čo je dôvodom toho, že chrupavka nemôže veľmi regenerovať. Preto sa treba o kĺby patrične starať pravidelným pohybom, dostatočne vyživovať svaly a kosti av neposlednom rade práve aj ten tenký povrch chrupavky.

Chrupavka, ktorá sa nachádza na kĺbových plochách je tzv. chrupavka hyalínna. Obsahuje mnoho stavebných prvkov, medzi ktoré patrí kolagén typu II, proteoglykány (napríklad agrekan) a glykoproteíny (napríklad chondronektín), a nesmieme zabudnúť ani na vodu, z čoho si môžeme vyvodiť, že aj dostatočný pitný režim môže našim kĺbom pomôcť.

Kĺbová dutina predstavuje priestor medzi kĺbovými plochami, ktorý je vyplnený tzv. synoviálnou tekutinou. Tá taktiež napomáha znížiť trenie medzi kĺbovými povrchmi, funguje ako kĺbové mazivo a napomáha výžive chrupavky, a to najlepšie pri pohybe kĺbu, kedy výmena látok funguje najefektívnejšie. Obsahuje vysoké množstvo kyseliny hyalurónovej.

Pre dostatočnú kĺbovú výživu je teda potrebné tieto látky dopĺňať, a to najmä vo forme:

MSM (metylsulfonylmetánu), ktorý predstavuje zdroj biologicky viazanej síry. Má protizápalové účinky, preto je vhodný aj pre postihnuté kĺby napríklad artrózou či reumatoidnou artritídou. Môže tiež tlmiť bolestivosť a opuchy kĺbov. Zaujímavosťou je, že v niektorých zahraničných krajinách sa MSM používa vo forme spreja proti chrápaniu.

Glukosamínu, ktorý je vo forme sulfátu súčasťou kĺbu. Účinkuje proti bolesti a zápalu kĺbu, avšak s určitým časovým odstupom. Dokáže spomaľovať či úplne zastaviť stratu kĺbovej chrupavky, avšak jeho užívanie musí byť dlhodobé a bez prestávky.

Chondroitínu, ktorý je taktiež vo forme sulfátu prirodzenou súčasťou kĺbu. Pri dlhodobom užívaní účinkuje proti bolesti a zápalu kĺbov a pravdepodobne ako vyššie spomínaný glukosamín spomaľuje až zastavuje stratu kĺbovej chrupavky.

Náš prípravok Flex Care všetky tieto zložky potrebné na výživu kĺbov obsahuje, navyše je obohatený o ďalšie látky, z ktorých najdôležitejšie sú L-carnitín, vitamín C či vitamín D.

L-karnitín je látkou, ktorá transportuje mastné kyseliny do mitochondrie a zaisťuje nám tak spaľovanie tukov. Okrem potenciálneho "chudnúceho" efektu je však u tejto látky preukázaný aj pozitívny vplyv na kĺby. Jednak je to dané tým, že schudnutím nejakého toho kila naše kĺby odľahčíme, jednak tým, že znižuje oxidačný stres aj zápal.

Vitamín C je nevyhnutným prvkom, ktorý sa uplatňuje pri syntéze kolagénu. Jeho príjmom teda ochránite svoje kĺby, ako bonus k tomu podporíte svoju imunitu, zvýšite antioxidačnú schopnosť tela a podporíte vstrebateľnosť železa, ktoré je potrebné pre naše červené krvinky.

Vitamín D je potom dôležitý pre tvorbu kostí, pretože sú kosti v našom organizme neustále odbúravané a znovutvorené, ďalej je dôležitý pre zuby, funkciu svalov a udržovanie hladiny vápnika, ktorý je pre naše kosti tiež nevyhnutným stavebným prvkom.

Aby sme si to na záver zhrnuli, ochrana našich kĺbov je, ostatne ako všetko v našom tele, komplexným procesom, ktorý by mal na prvom mieste zahŕňať prevenciu prípadného poškodenia. Tú dosiahneme zdravou stravou, pravidelným pohybovým režimom, dostatočným pitným režimom a správnou výživou kĺbu. Posledné dva body môžete jednoducho splniť suplementáciou Flex Care od Vianutry, ktorý obsahuje všetky potrebné látky na ochranu pohybového systému a jeho užívanie spojené s rozmiešaním v pohári vody napomôže pitnému režimu.