Žiť zdravšie znamená žiť lepšie.

Jeseň prináša viac chorôb aj zo stresu


Veľmi horúce počasie striedajú sychravé dni a to je predzvesť toho, že jeseň je tu. A s tým aj nárast chorôb. Na čo treba organizmus s príchodom jesene pripraviť a prečo je práve toto ročné obdobie z hľadiska chorôb „rizikové“ si napíšeme v dnešnom článku.

Nástrahy jesene

Ak to zjednodušíme, tak „nástrahy jesene“ pre naše zdravie by sa dali zhrnúť do troch bodov:

  • Jeseň prináša kratšie dni a väčší rozdiel medzi nočnou a dennou teplotou. Je menej slnečných dní, sú prudkejšie zmeny atmosférického tlaku, čo mnohí, najmä tzv. meteosenzitívni ľudia, pomerne ťažko znášajú. Prejavuje sa to zvýšenou únavou, poruchami spánku a bolesťou hlavy
  • Okrem toho začíname pracovať po dovolenkovom období opäť v plnom nasadení, deti chodia do školy, takže pribúda aj viac stresových faktorov
  • Po nastúpení do kolektívov – deti do školy, dospelí do práce - sa zvyšuje pravdepodobnosť predovšetkým respiračných ochorení. Obvodní lekári a najmä pediatri informujú o náraste ošetrených pacientov a upozorňujú, že najmä prvé dva týždne sú v adaptácii na bakteriálnu flóru v rámci kolektívu kritické. 

Toto všetko prispieva k oslabovaniu imunity, väčšej spotrebe ochranných antioxidantov a ľahšiemu podľahnutiu infektu. Takže by sme sa nemali spoliehať na to, že leto len nedávno skončilo a zásoby ochranných látok nám vystačia na prekonanie nástrah jesene. 


Prispôsobiť jeseni zloženie vitamínových doplnkov?

Je dobré, ak výživové doplnky užívame celoročne, pretože imunitný systém je lepšie pripravený na nástrahy jesene. Jesenné a zimné obdobie však vyžaduje zvýšiť príjem stimulátorov imunity, akými sú vitamíny C a D, rodina B vitamínov a zinok.

Najistejšie však je, ak náš doplnok výživy bude širokospektrálny, lebo princíp synergie dokáže niekoľkonásobne umocniť silu jednotlivých zložiek. A ak bude organizmus posilnený, bude lepšie odolávať aj stresu, ktorý je silným likvidátorom ochranných antioxidantov.

Pár jesenných tipov pre zdravie

Pre jesenné obdobie je charakteristický výskyt chrípkových epidémií, ktoré majú živnú pôdu najmä v uzatvorených priestoroch, kde sa stretáva väčšie množstvo ľudí – kiná, divadlá, koncertné sály...

Ak máme zafixované, že pitný režim treba dodržiavať v lete, mali by sme vedieť, že na suchých slizniciach sa infekt drží lepšie, takže prijímať dostatok tekutín je nevyhnutné aj počas jesene. Dôležité je dodržiavať hygienu (najmä umývanie rúk), pravidelne vetrať, primerane sa obliekať – podchladenie a následná nádcha, resp. kašeľ, nemusí znamenať hneď chrípku, avšak je oslabením organizmu, ktoré dáva živnú pôdu patogénom.